Mapes i butlletins | Meteomuseum

Mapes i butlletins

En determinades ocasions les guerres i desastres de tot tipus fan que sigui necessari donar respostes de tota mena: tecnològiques, mèdiques, nous materials, etc. Els mapes i butlletins del temps en són un exemple. Una forta tempesta el 26.10.1859 causà el naufragi del clíper a vapor Royal Charter a les costes de Gal·les, i va provocar uns  450 morts. Aquell naufragi motivà al Met Office, amb en R. Fitzroy al capdavant, a iniciar “la previsió del temps”. La primera previsió per a 24 hores pública va ser escrita per R. Fitzroy i es publicà en el diari londinenc The Times, l’1 d’agost de 1861.

Els invents, primer del telègraf, més tard el telèfon amb la posterior extensió de les seves respectives xarxes i, la posterior invenció de la ràdio van ser claus per poder fer els mapes meteorològics, els butlletins de predicció meteorològica i difondre les dades meteorològiques.

Els meteoròlegs reben els informes meteorològics en codi Synop, en el seu inici eren en codi Morse, posteriorment en ràdioteletip (RTTY) i actualment, principalment, per Internet. Els reports del informe rebut permetien traçar a mà els mapes isobàrics i saber les dades dels principals observatoris meteorològics. A partir dels anys 70’s del segle XX es va generalitzar la recepció de mapes meteorològics per mitjà del ràdio facsímil (WEFAX). Actualment la recepció de WEFAX, principalment, es duu a terme en indrets on no hi ha connexió a internet. Avui el mapes meteorològics els fan potents ordinadors.

Els butlletins i mapes meteorològics mostren informació meteorològica de les diverses variables atmosfèriques. Els més coneguts per la gent corrent són els mapes d’anàlisis meteorològiques de superfície, amb les isòbares de les zones amb un valor igual de la pressió atmosfèrica. També mostren els fronts. El primer butlletí meteorològic diari el va publicar el Met Office (GB) l’11 de març de 1872. El primer mapa de previsió del temps en un diari es publicà a Londres a l’1 d’abril de 1875, en el The Times. El darrer butlletí meteorològic imprès de l’AEMET (ES), es va publicar el 31.12.2007. Internet és la causa del seu final.

Es mostra part del contingut de documents de la col·lecció.