Sondatge i radiosondatge meteorològic | Meteomuseum

Sondatge i radiosondatge meteorològic

El sondatge meteorològic es fa alliberant un globus de sondatge  que s’ha inflat amb heli i, seguidament, amb un teodolit de sondatge es duu a terme el seguiment del globus per poder calcular la velocitat i direcció del vent a les capes altes de l‘atmosfera. Hi ha teodolits de sondatge inusuals, com els teodolits de sondatge naval i els teodolits sondatge enregistradors. El sondatge meteorològic amb teodolits ja fa temps que no s’utilitza i s’ha generalitzat l’ús de les radiosondes.

Els primers intents de tenir dades de temperatura, humitat i pressió en alçada són de finals del segle XIX, en què es penjaven aparells enregistradors al globus. El rus Pavel Molchanov (1893 – 1941) va enlairar la primera radiosonda el 30 de gener de 1930. El disseny Molchanov es va convertir en un estàndard per la seva simplicitat, ja que convertia les lectures dels sensors en emissions en codi Morse. Durant la Segona Guerra Mundial es va començar a generalitzar l’ús de les radiosondes. Les radiosondes tipus Molchanov es van utilitzar fins els anys 50 del segle XX. Pavel Molchanov va ser una de les víctimes de les purgues de Stalin.

El radiosondatge meteorològic es fa amb una radiosonda que és alliberada amb globus de sondatge. En funció de les característiques del globus, pot arribar a 30km d’altura a la troposfera. La radiosonda és una emissora de ràdio amb una estació meteorològica automàtica. Mentre va pujant, emet un senyal de radio que permet saber la seva posició per calcular la direcció i la velocitat del vent, temperatura, humitat i la pressió atmosfèrica en alçada.